Trend Spaning 2023

Trend Spaning 2023

Nu har vi varit på Formex mässan och är fyllda med intryck, händelser och inspiration! Så vilka trender gäller inför våren och sommaren? 

Svaret är - En värld fylld av färger!

Efter att vitt blev en trendfärg på 2000-talet, tog vi in grå-skalan vid 2010 och just nu har en beige-trend dominerat så är det nu äntligen dags för -  FÄRG! 

Kanske är det så att vi alla ropar på lite färg för att ljusa upp vardagen och glömma världen utanför för en stund? Det innebär inte att vi kommer att se en färgexplosion i våra hem - ännu. Men trend- och färginstitut ute i världen bekräftar att vi utvidgar vår färgvärld. Inredningsbranschen sneglar alltid lite på modevärlden även om det tar lite längre tid och eftertanke innan en ny trend skapas och får genomslagskraft inom inredning.

På Formex mässan pratade man mycket om tre trender, Euphoric vibes, Colour vibes och Epic vibes. De ligger i grunden till vad vi kommer att se inom inredning den närmsta framtiden. 

1. Euphoric Vibes
Det här är en trend som passar oss nordbor väldigt bra. Här inspireras vi av färger från naturen. Färgskalan innehåller ett lugn mellan blått och grönt, där aqua och grönturkos får ta utrymme och som sedan kombineras med gula toner. Fokus ligger på att skapa hemmet som vår trygga plats i en annars orolig värld. Vi inreder för en avslappnad trivsel och där gränsen mellan inomhus och utomhus suddas ut. Materialen består av förnybara råvaror där hållbarhet är i fokus. 

2. Colour Vibes
Det här är en trend som är fylld av energi, lust, lekfullhet och grafiska former.
Här vågar vi vara modiga och djärva i inredningen genom att tapetsera och måla inte bara väggar utan fortsätta med tak, snickerier och möbler. Borta är vitt och den gråa färgskalan. Istället inreder vi med starka färger och binder ihop det med grafiska mönster i vitt och svart. Kreativa sätt används för att kombinera djärva färgkombinationer som klarblått med tomatrött. Här håller vi oss inte till några regler utan inreder med vad vi gillar. Även här blandas gammalt och nytt med influenser från 80-tal.

3. Epic Vibes
Denna trend fokuserar på vår historia, hantverk, personlighet och unik formgivning. Med denna inredningsstil vill vi visa med våra hem visa vilka vi är och var vi kommer ifrån. Arvegods, hantverk och klassisk design blandas fritt och där allrahelst skandinavisk design får ta plats. Gammal hantverkskunskap blir plötsligt viktigt och efterfrågas. Här tänker man med eftertanke när man inreder, dvs att det lappas, lagas och kläs om innan man köper nytt. Färgerna är avskalade och eleganta där förra årets rosa och aprikos färgtoner tar plats men med komplement av kalla nyanser från den bruna färgskalan, elefantgrå samt en dov ton av mauve.  Möbler gjorda i trä- och metall med genomarbetade detaljer och vackra beslag är stort. Även textilier blir viktiga med mjuka tyger och tjocka mattor.

 Hoppas ni fått lite känsla om vilka trender som är på intågande inom inredning. Slutligen avslutar vi med några tänkbara ord från designer Tekla Evelina Severin " Färg är aldrig absolut, alltid relativ, det är vad du sätter bredvid som definierar den." 

Tillbaka till blogg