Duka upp till vinterns kalas

Duka upp till vinterns kalas

Hur får man till en riktigt bra dukning inför vinterns alla kalas? En sån dukning som ger liv till bordet, höjer stämningen och samtidigt visar din personliga touch. Här får du idéer och tips om hur du kan piffa upp din dukning inför vinterns alla kalas.

Lyft bordet med stämningsfulla dekorationer

Hyacinter, varma ljuslyktor och en granslinga längs mitten av bordet – kan det bli för mycket när man dukar bordet inför fest? Här kommer några tips på hur du kan lyfta din bordsdekoration inför vinterns festligheter.

  • Blommor lyfter bordet och ger det mer liv – även under vinterhalvåret. Ställ fram ljuvligt doftande hyacinter eller mer diskreta julstjärnor på bordet i vinter och låt dina gäster ta del av naturens färger även under årets kalla månader.
  • Piffa upp bordet mitt med en granslinga eller något annat grönt som passar din dukning. Låt slingan sträcka sig från kant till kant för en pampigare känsla. Om du vill kan du linda en glimrande ljusslinga runt granslingan för en ännu mysigare känsla.
  • Tänd alla ljus när mörkret faller på och låt dem lysa upp bordet. Ljusstakar och lyktor kommer väl till hands när taklampan inte riktigt ger rätt stämning till middagen. Använd dig av olika höjder på dina ljusstakar och lyktor för att få ett mer djup i din bordsdekoration. Extra bra tips är att använda dig av LED-ljus för att slippa vara rädd för att granslingan ska börja brinna. Se våra LED-ljus.
  • Är ni ett större sällskap kan det vara praktiskt att ställa ut bordsplaceringskort vid varje plats. Låt korten gå i dukningens färger och limma fast en mindre grankvist för en festligare look. Vid varje plats kan du också ställa ut små ljuslyktor, och lägga till en liten överraskning som hemlagat godis eller en julkula för att höja den där myskänslan ännu ett steg.

Vill du läsa mer om vad du kan göra för att fixa ditt hem inför fest? Läs Piffa ditt hem inför vinters festligheter.

Höj elegansen med en duk

Vill du skapa elegans, eller en mysigare och lyxigare känsla till ditt bord? Ta din dukning till nästa nivå genom en bordsduk. Det behöver inte vara en dyr vit duk som på de fina restaurangerna. Använd en duk som passar just dig, ditt hem och din tillställning. Kanske är det en grov linneduk, en rutig duk, eller varför inte en tunnare gardin som är en perfekt bas till ditt bord. Testa dig fram och känn efter vilken stämning du får.

Vill du uppgradera din bordsdukning? Använd dig av underlägg i trä för att lyfta fram den rustika känslan när dina gäster sätter sig till bords.

Välj fat som du tycker om – och som drar upp stämningen

Vill du uppgradera dina fat till kalaset istället för att använda samma som du använder varje dag? Låt faten som du väljer sticka ut eller låt både assietter, tallrikar och uppläggningsfaten gå i mer neutrala färger med ett genomgående mönster för en mer genomtänkt look. Hos oss hittar du en mix av omönstrade och mönstrade fat i olika serier. Se allt porslin i vår butik.

Piffa upp servetten

Även om du inte tänkte servera mat som äts med händerna, är servetten ett perfekt tillägg till bordet. Inte bara är den praktisk om du skulle råka spilla i knäet, den kan också höja feststämningen och ge ett extra lyx till middagsbordet.

Oavsett om du väljer en servett i bomull, linne eller papper kan du enkelt piffa upp den. Vik ihop den snyggt och prydligt (stryk om den är av tyg) och trä på en servettring som matchar din dukning – och lyfter gästens bordsplacering. Smycka servetten med en grön kvist eller en blomma för en extra touch.

Se våra uppiffande servetter och servettringar.

Dags att ta fram silverputset

Gafflar, knivar och skedar i olika storlekar använder vi alla varje dag. Vi använder dem till morgonens gröt, lunchens köttbullar och kvällens lasagne. Men ibland vill man inte äta med samma bestick som man åt den där stroganoffen tidigare i veckan, ibland är det kul med variation för att skilja på de där lite mer speciella stunderna.

Gör din jul eller nyårsmiddag till en extra speciell tillställning med finbesticken eller de där silverbesticken du sparat på i så många år – men glöm inte att putsa upp dem lite innan.

Vill du hitta rätt produkter till din dukning?

Du får fram en riktigt fin dukning genom att lägga till de där små detaljerna som du vanligtvis inte har på matbordet har en tisdagskväll. Hos oss hittar du allt du kan tänkas behöva till ditt middagsbord – förutom mat och gäster såklart. Kika in i vår butik och klicka hem dina favoriter för att piffa upp ditt middagsbord inför festerna i vinter.

 

Tillbaka till blogg